Bu bir yatırım tavsiyesi değildir. Yazarın bahsi geçen hisse senetlerinin hiçbirinde pozisyonu bulunmamaktadır. Teknopa.com’un bir bilgilendirme ve etik politikası vardır.

Yonga tasarımcısı AMD, ikinci çeyrek finansallarında analist geliri ve EPS tahminlerini aşarak hisse senetlerini satış sonrası işlemlerde yükseltti. AMD, 5,8 milyar dolar gelir ve hisse başına 0,69 dolar kazanç bildirdi; bu, analistlerin çeyrek için tahmin ettiği 5,72 milyar dolar ve 0,68 dolardan daha yüksekti. Ritmin merkezinde AMD’nin AI bölümü vardı ve AI satışları, Veri Merkezi bölümü gelirinin yıllık %115 ve Veri Merkezi işletme gelirinin %405 oranında artmasına yardımcı oldu. Sonuçlar, AMD’nin oyun ve gömülü iş bölümlerindeki yıllık düşüşleri durdurmaya yardımcı oldu ve sonuçlar açıklandığında hisse senetleri satış sonrası işlemlerde %3’ten fazla arttı.

AMD, Yapay Zekanın Bir Yıl Önceki İşletme Kaybını Kâra Dönüştürmesine Yardımcı Olması Sayesinde Yıllık Gelirini %9 Artırdı

AMD’nin ikinci çeyrek finansalları her açıdan beklentilerin altında kaldı, analist geliri ve EPS tahminlerini aşmanın yanı sıra rehberlik tahminlerini de geçti. Bugünkü sonuçlara doğru ilerlerken, Wall Street şirketin cari çeyrekte 6,61 milyar dolarlık gelir elde etmesini bekliyordu. AMD bunu 90 milyon dolar aştı ve %16’lık bir orta nokta yıllık gelir büyümesi için 6,7 milyar dolarlık rehberlik yaptı.

AMD’nin dört iş bölümünden ikisi öndeydi. Bunlar, tüketicilere CPU satışlarını karşılayan İstemci bölümü ve AMD’nin kurumsal bilişim satışlarını ölçen Veri Merkezi işletmesidir. Daha büyük rakibi NVIDIA gibi AMD de, son birkaç yıldır kurumsal bilişimdeki artış sayesinde artık öncelikli olarak bir veri merkezi şirketidir. Bu, ikinci çeyrekte sırasıyla 1,5 milyar dolar ve 2,8 milyar dolar olan İstemci ve Veri Merkezi gelirlerinden belliydi.

AMD, Müşteri rakamlarının Ryzen işlemcilerinin satışlarından kaynaklandığını paylaştı, çünkü 1,5 milyar dolarlık rakam %49 yıllık büyümeye işaret ediyordu. AMD, bu segment için ayrıca, bir yıl önceki 69 milyon dolarlık işletme zararını 89 milyon dolarlık işletme karına çevirerek tarihi koronavirüs sonrası kişisel bilgisayar bolluğundan kurtuldu.

Veri Merkezi’ne gelince, yatırımcılara AI çipleri için çok ihtiyaç duyulan bir büyüme sağladı. AMD, AI iş yükleri için Instinct serisi AI hızlandırıcılarını satıyor ve firmaya göre, Q2 sırasındaki %115’lik yıllık Veri Merkezi geliri büyümesi “esas olarak” Instinct sevkiyatlarının “dik rampası” ve EPYC CPU satışları tarafından yönlendirildi. Veri Merkezi geliri 2,8 milyar dolarda kaldı ve ayrıca çeyrekte işletme marjını %26’ya çıkararak bir önceki yılın rakamlarını 15 puan geride bıraktı.

AMD’nin diğer iki iş bölümü, yani Oyun ve Gömülü, yetersizdi. Oyun geliri yıllık 1 milyar dolar (veya %59) düştü ve çeyrekte 648 milyon dolar seviyesinde kaldı. Şirket, bu düşüşün oyun konsollarında genellikle kullanılan özel silikonun daha az sevkiyatından kaynaklandığını paylaştı. Ancak, Radeon GPU’larının satışlarındaki herhangi bir artışın özel yongalardaki açığı kapatmaya yardımcı olup olmadığını eklemedi.

Embedded için tedarik zinciri fazlası devam etti ve “müşteriler envanter seviyelerini normalleştirmeye devam etti” %41 yıllık gelir düşüşüne yol açtı. Yatırımcılar sağlam bir finansal sonuç kümesini sindirmeye devam ederken, AI zaferi AMD’nin hisse senedi fiyatının piyasa sonrası işlemlerde yaklaşık %6 daha yüksek olmasına yardımcı oldu, gün boyunca büyük yarı mamuller gergin bir kazanç sezonunda kan kaybetmeye devam etti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *