Optica faces deeper investigation for its former alliance with Huawei

Huawei ve Optica’nın daha önce, muhtemelen ABD baskısı nedeniyle bağlarını kopardığı bildirilmişti, ancak bu, kanun koyucuların soruşturmalarını daha derinlemesine araştırmasını engellemedi. Temsilciler Meclisi Bilim, Uzay ve Teknoloji Komitesi’ndeki en üst düzey Cumhuriyetçi ve Demokrat Frank Lucas ve Zoe Lofgren, Optica CEO’su Elizabeth Rogan’ı, ABD ticaret yasağıyla ilgili olan ve şirketin verdiği ilk yanıtların son bulgularla tutarsız olduğuna inanan bir kuruluşla aktif olarak etkileşimde bulunduğu için eleştirdi.

ABD’li milletvekilleri, Optica’nın, Huawei’nin daha önceki ittifakı sırasındaki nüfuzunun tam kapsamını doğru bir şekilde kabul etmediğini belirtiyor

Daha önce ortaya çıkanları özetlersek, Huawei’nin küresel araştırmaları ve akademisyenleri sessizce finanse ettiği ve Washington merkezli kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Optica Vakfı aracılığıyla para aktardığı ortaya çıktı. Optica Yönetim Kurulu’nun iki taraf arasındaki anlaşmanın farkında olmasıyla Huawei’nin 2022’den beri bilim insanlarına milyonlarca para ödülü verdiği ortaya çıktı.

Elizabeth Rogan daha önce bu uygulamanın alışılmadık bir şey olmadığını söylemişti. Şimdi, Bloomberg tarafından bildirildiği üzere, yukarıda adı geçen iki ABD’li yasa koyucu Rogan’a bir takip mektubu göndererek Optica’nın Huawei ile iş ilişkisini nasıl tanımladığıyla ilgili cevaplanmamış sorulara yanıt talep etti. Ayrıntıların geri kalanı aşağıda verilmiştir:

“Optica’nın, Komiteye verdiği yanıtta Huawei’nin etkisinin tam kapsamını doğru bir şekilde kabul ettiğine inanmıyoruz. Optica’nın araştırma güvenliği politika yapımı açısından Huawei ile ilişkisinin etkilerini tam olarak değerlendirme yeteneğimiz, kapsamına ilişkin eksik anlayışımız nedeniyle baltalanıyor. Araştırma ekosistemi genel olarak uyum sağladıkça, Optica’nın modası geçmiş bir duruşta kilitli kaldığı ve şirkete çok sayıda devlet kurumu tarafından yaptırımlar uygulanırken Huawei ile ilişkisini derinleştirdiği anlaşılıyor. Optica’nın sergilediği tek kanıtlanabilir risk farkındalığı, kendi itibarını korumak için gereken gizliliktir.”

Huawei yorum yapmak üzere ulaşılamamış olsa da, Optica sözcüsü, kongre soruşturmasında iş birliğine devam edeceklerini ve ‘bilimsel ve mühendislik kuruluşlarının keşif ve araştırmaları ilerletmek için her zaman meslektaşları ve dünya çapındaki ülkelerle birlikte çalıştığını’ söyledi. Optica daha sonra fonları Huawei’ye iade etti; komite bunun olumlu bir gelişme olduğunu ancak endişelerini tamamen gidermediğini söyledi.

ABD ile Çin arasındaki giderek artan düşmanlık göz önüne alındığında, Optica’nın ticaret yaptırımlarına dahil olan bir denizaşırı şirketle ortaklık kurmanın güvenlik riskinin farkında olduğu iddia edildi. Elizabeth Rogan da Çin’e yaptığı seyahatler sırasında Huawei’nin genel merkezinde gizlice duraklamalar yaptığı için eleştirildi; bu gerçek, bir Optica çalışanı olan bir muhbir tarafından ortaya çıkarıldı. İki şirket arasındaki ilişki muhtemelen sadece araştırmayı teşvik etmek için olsa da, ABD yetkililerinin hoşuna gitmiyor, bu nedenle bu soruşturmanın sonuçlanması aylar sürebilir.

Haber Kaynağı: Bloomberg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *