Android 15 geldi, ancak Android 15 QPR1 beta sürümü artık Pixel için mevcut olduğundan beta sürümleri hala devam ediyor. İşte nasıl yükleyeceğiniz.

En son Android 15 beta sürümü nedir?

Android 15’in kendisi teknik olarak zaten yayınlandı, ancak henüz hiçbir cihaz için kullanılabilir değil. Ekim ayında Pixel’de piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Ancak Android 15’in ilk bakım sürümü olan QPR1, Android Beta Programı aracılığıyla beta aşamasındadır. 12 Eylül itibarıyla Android 15 QPR1 Beta 2 kullanıma sunulmuştur.

Android 15 Beta’yı hangi Pixel cihazlara yükleyebilir?

Android 15 itibarıyla, Snapdragon destekli tüm Pixel akıllı telefonlar artık desteklenmeyecek. Yalnızca Tensor destekli Pixel’ler Android 15 ile kullanılabilir, yani Ekim 2021’den bu yana piyasaya sürülen tüm Pixel cihazları.

Bunlara şunlar dahildir:

Google Pixel 6 ve 6 Pro için Android 15, mevcut son büyük Android güncellemesidir. Pixel 8a da Mayıs başındaki lansmanının ardından eklendi, Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL ve .Pixel 9 Pro Fold

Android Beta Programı ile Pixel’e Android 15 nasıl yüklenir

Android 15’in ilk Geliştirici Önizleme sürümleri yan yükleme gerektirirken, Google beta sürümlerini OTA güncellemeleri aracılığıyla kolayca erişilebilir hale getiriyor.

Kurulum için google.com/android/beta adresini ziyaret edip seçtiğiniz cihazda “Opt in” (Katıl) seçeneğine tıklamanız gerekir. Aynı Google hesabınızla uyumlu herhangi bir Pixel (yukarıda listelenmiştir) bu sayfadan programa katılabilir. Katıldıktan sonra, güncellemeyi gerçekten yüklemek için cihazınızda güncellemeleri kontrol edebilirsiniz. Bu genellikle bir saat içinde gerçekleşir ancak bazen daha uzun sürebilir.

Android 15 Beta’yı Google Pixel’e nasıl yan yüklersiniz?

Pixel’inizde yeni bir Android sürümü edinmenin en hızlı yolu, onu yan yüklemektir. Bu nispeten kolay bir işlemdir, ancak bunu yapmak için kurulum yapmanız gerekir. İşte nasıl yapılacağı.

UYARI: Google, bir OTA yüklemeden önce önyükleyicinizin kilidini açmanız gerektiğini veya en azından geliştirici ayarlarında OEM Kilidini açmayı etkinleştirmeniz gerektiğini belirtiyor.

Başlamak için öncelikle Android 15 Beta 2’yi Pixel cihazınıza yüklemek için gereken dosyaları indirmeniz gerekiyor.

Bunu yapmanın iki yolu vardır. İlk olarak, telefonunuzu silen ve her şeyi sıfırdan başlatan bir Fabrika Görüntüsü yükleyebilirsiniz. Alternatif olarak ve burada ayrıntılı olarak açıklayacağımız şekilde, telefonunuzu silmeden mevcut Android sürümünüzün üzerine yüklenen bir OTA dosyası vardır.

Beta OTA dosyasını Google’ın Tam OTA Görüntü barındırma sitesinden indirebilirsiniz. Bu site, Android 15 Beta dahil olmak üzere farklı güncellemeleri her Pixel ve Nexus cihazında yan yükleme için OTA indirmeleri içerir, bu nedenle cihazınızla ilişkili dosyayı indirdiğinizden emin olmak için aşağı kaydırmanız gerekir. OTA indirmeleri Android 15 için burada ve Android 15 QPR1 için BURADA mevcuttur.

Android 15 Beta için yalnızca Pixel 6/Pro, Pixel 6a, Pixel 7/Pro, Pixel 7a, Pixel 8/Pro, Pixel 8a, Pixel Fold, Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL, Pixel 9 Pro Foldve Pixel Tablet kullanılabilir. Orijinal Pixel/XL, Pixel 2/XL, Pixel 3/XL, Pixel 3a/XL, Pixel 4/XL, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5 veya Pixel 5a’ya yükleyemezsiniz.

Sonra, Pixel’inizi Kurtarma modunda başlatacaksınız. Bunu yapmak için, telefonunuzu tamamen kapatın. Ardından, Bootloader sayfasına gelene kadar Güç düğmesine ve Sesi kısma düğmesine aynı anda basılı tutun. Ekranda yatan bir Android figürü gördüğünüzde doğru yerde olduğunuzu anlayacaksınız.

Ses düğmelerinizi kullanarak Recovery mode’a doğru aşağı kaydırın. Bunu güç düğmesine tıklayarak seçin. Alternatif olarak, zaten ADB ile bir bilgisayara bağlıysanız, reboot recovery komutunu kullanabilirsiniz.

Şimdi, üzerinde ünlem işareti olan daha küçük bir Android’in uzandığını görmelisiniz. Buradan, Güç düğmesine ve Sesi açma düğmesine yaklaşık bir saniye boyunca basarak Kurtarma moduna tamamen girin. Sesi açma düğmesini bırakmak sizi Kurtarma moduna gönderecektir.

Ses düğmelerini kullanarak, ADB’den güncellemeyi uygula’ya gidin ve güç düğmesiyle seçin. Bu, altta OTA’yı nasıl yan yükleyeceğinizi gösteren metin bulunan çoğunlukla boş bir ekran başlatacaktır.

Bu adım önemlidir çünkü indirilen OTA dosyasını telefonunuza aktarmanın tek yoludur. ADB ve Fastboot araçlarına elinizin altında bir yerde sahip olmanız gerekir. ADB araçlarını Android Developers web sitesinden indirebilirsiniz. Ayrıca, Windows cihazlarda işlemi biraz daha kolaylaştırabilecek olan ClockWorkMod’dan Evrensel ADB Sürücülerini de kullanabilirsiniz.

Her şey yerli yerinde olduğu sürece, artık OTA dosyasını yan yükleyebilirsiniz. Windows’ta, Komut İsteminizin ADB araçları klasörüne yönlendirildiğinden emin olun ve adb sideload yazın. macOS veya Linux kullanıyorsanız, Terminal’de aynı şeyi yapın (Terminal’inizin doğru klasöre işaret ettiğinden emin olmak için “cd” ve “ls” komutlarını kullanın – yardıma ihtiyacınız varsa Google’da arayın) ancak ./adb sideload yazın. Daha sonra Google’dan indirdiğiniz .zip klasörünün dosya adını girmeniz ve işlemi başlatmak için enter’a basmanız gerekecektir.

Eğer her şey düzgün çalışıyorsa, bilgisayarınızda ve telefonunuzda yan yükleme ve kurulum sürecini gösteren bir iletişim kutusu görmelisiniz.

OTA kurulumu tamamlandıktan sonra, Kurtarma Moduna geri götürüleceksiniz. Yeni güncellemeye atlamak için son adım, güç düğmenizle Şimdi yeniden başlat seçeneğini seçmektir.

Sorularınız mı var? Yorumlarda bize bildirin.

Son güncelleme 9/12/24.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *