Yıllar sonra tanıtıldılar ve daha sonra Android’in önceki sürümlerinden kaldırıldılar, Android 15 QPR1 için en son beta geldi ve en azından tabletler için kilit ekranı widget desteğini geri getiriyor. İşte nasıl çalıştığı.

Google Pixel Tablet’te Android 15 QPR1 Beta 2’de varsayılan olarak bulunan kilit ekranı widget’ları geri döndü. Ekranın sağ tarafında bulunan bir panelle, kilit ekranı widget’ları herhangi bir uygulamadan herhangi bir widget’ı içerebilir ve tabletin kilidini tamamen açmadan işlev görebilir.

Varsayılan olarak, Pixel Tablet’imiz Spotify, Google Clock, Google Home ve Pixel Weather için widget’lar çekti, ancak istediğiniz widget’ları seçmenize olanak tanıyan tam bir özelleştirme kullanıcı arayüzü var. Bunlara elbette Google’ın widget’ları da dahil olabilir, ancak bildiğimiz kadarıyla tüm Android widget’ları destekleniyor.

Google, bu düzeni ilk kez özelleştirdiğinizde açılan bir açılır pencerede, kilit açılmadan önce widget’ların düzgün şekilde görüntüleneceğini ancak tam uygulamaya girmek için biyometrik veriler veya bir PIN/şifre ile kimlik doğrulaması yapmanız gerekeceğini belirtiyor.

Android 15 QPR1’deki kilit ekranı widget paneli, etkinleştirilirse, en azından kısa bir süreliğine, Pixel Tablet’te normal ekran koruyucunun yerine görüntülenebilir. Ayrıca, Ayarlar > Ekran ve dokunmatik > Kilit ekranı altında yeni bir “Kilit ekranında widget’ları göster” geçişini açarak bu işlevi tamamen kapatabilirsiniz.

Buradaki bariz soru, bunun yalnızca tabletlerde çalışıp çalışmadığıdır. Ve şimdilik, cevap evet. Android 15 QPR1 yalnızca tabletlerde kilit ekranında widget’ları etkinleştirir. Telefonlarda bu işlevsellik yoktur, en azından şimdilik. Google daha önce Android 4.2’de (Jelly Bean) telefonlarda kilit ekranı widget’larını destekliyordu, daha sonra bu seçeneği kaldırdı.

Bu yeni seçenek hakkında ne düşünüyorsunuz?

Android 15’te tabletler için sunulan bir diğer yeni özellik ise, masaüstü modunun serbest yüzen pencerelerle çalıştırılabilmesi.

Android 15 QPR1 Beta 2’yi artık Google Pixel cihazlarına yükleyebilirsiniz, ancak kilit ekranı widget’ları yalnızca Pixel Tablet’te çalışacak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *